March 5, 2018No Comments

Kluven konsult

Måndagen är "gjord" och jag kommer på mig själv sitta här hemma med ett mindset jag behöver jobba bort: Att bocka av veckans dagar. Sluta agera efter "leva för helgen-filosofin". Det står klart att februari och mars inte är mina månader (vet att alla vanliga dödliga haltar denna tid på året men varför känner man sig så ensam i det?) Fortfarande pratar vi om mer än 15 % av året, 15 % av livet. Att på något vis acceptera denna brist på kraft under så lång tid blir ju heltokigt.

Nu när jag (trots insikten ovan) har lite lack of motivation, är det svårt att vidhålla glöden arbetsdagens alla timmar. I alla fall enligt mina mått mätt. Bristen hos mig blir att jag blåögt accepterar briefer och underlag för vad dom är. Jag tar emot info och lutar mig mot rutinen istället för att vässa hjärnan. Oftast går det helt ok men det kan också innebära korrdöden. Oavsett vilket blir det aldrig några mästerverk utförda med detta utgångsläge. Det är knepigt att göra något riktigt bra när du inte är kritisk till din uppgift. Om du bara accepterar en brief för vad som står, ptja... har du då förlorat din roll som konsult?

Jag frågar mig vems ansvar det är att en uppgift blir korrekt uppfattad? Vad är ens "korrekt" i denna värld av olika problem, lösningar och synsätt? Ibland vill jag bara kunna utgå ifrån att en brief är sanning när den landar hos en. Men å andra sidan önskar vi ju alla oss den lyxen.

Hur som haver. Imorgon är det tisdag och en vecka kvar till lite sol och värme för min del. Apropå att leva i framtiden. Fair enough denna gång.

 

February 26, 2018No Comments

En ständig resa

Vi sitter på sjätte våningen där Sveavägen och Kungsgatan korsas. Tittar jag ned på myllret genom fönsterrutan är det livet som pågår. Bilar, tempo, möten, brus. Jag fantiserade om detta för väldigt många år sedan. Hade inte hela bilden klar (har man någonsin det?) men jag visste att det var i en sådan här arbetsmiljö jag skulle trivas. Då var Stockholm imaginärt större och tanken på att vara på denna plats var också mer skrämmande än det visade sig bli. Det är lustigt hur åren mattar en. Alltså verkligen. Kan ibland sakna 18-åringens livshorisont. Att gå på arbetsintervju var pulsdöden, att går före i klubbkön var dolt glädjerus, att lyssna på rätt musik var coolt. Hur kunde kicken ligga så nära till hands?

Jag håller just nu på med ett drömprojekt att illustrera en barnbok. Dagarna är fartfyllda och projekten varierade. Ändå lustigt hur tiden lugnar en. De brutala kickarna har förvandlats till blygsamma bomullspuffar. Det mesta nu känns harmoniskt och vuxet, mer kontrollerat. Inser att mina färdigheter som designer också har utvecklats. Under sex år har jag lärt mig mycket om branschen, människor, design, svårigheter och möjligheter. Jag brinner för produktionen/hantverket men också vad grafisk kommunikation innebär i ett större sammanhang. Varje dag då jag öppnar dörren in till jobbet går jag in med inställningen att design är viktigt, inte bara kul eller snyggt.

Den här bloggen kommer till stor del fyllas innehåll relaterat till ovan.
Vardagen. Design. Tankar. Livet.

.